Nu există comentarii încă

Caleb, un exemplu de urmat

Referinţe: Numeri 14.1-10

Caleb and JoshuaPentru prima dată poporul evreu se afla în fața posibilității de a intra în țara promisă, Canaan. Iscoadele trimise pentru a spiona țara erau douăsprezece căpetenii în semințiile lui Israel, iar misiunea lor era aceea de a descoperi împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu.
– iscoadele au privit de jos în sus spre problemele întâmpinate, din perspectiva umană, nu din perspectiva lui Dumnezeu.
– iscoadele nu au avut credință în Dumnezeu. Interesant este faptul că Dumnezeu a îngăduit ca spionii să cerceteze țara, dar ei nu trebuiau să ducă lupta singuri, lupta nu era numai a lor. Viziunea pe care au avut zece din cele douăsprezece căpetenii au condus evreii spre cârtire împotriva Domnului. Cu ce se deosebeau Iosua și Caleb de ceilalți zece oameni ce au cercetat țara?
– inima lor era curată înaintea lui Dumnezeu. S-au ridicat în fața poporului și au declarat că Dumnezeu este cu ei și le va oferi izbânda.
– Caleb a fost însuflețit de un alt duh. Există o singură cale pentru respectarea voii lui Dumnezeu. ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Ioan 14.6. Un exemplu demn de remarcat cu privire la încrederea deplină în Dumnezeu, indiferent de obstacolele întâlnite în viață, este cel al lui David în confruntarea cu uriașul Goliat – ”în Numele Domnului” (1 Samuel 17.45). Care ar putea fi uriașii cu care ne putem confrunta în acest an?

1. Mândria

Mândria a fost cea care l-a făcut pe Satan să cadă în păcat, ea ne poate face și pe noi să cădem. Smerenia este, dimpotrivă, calea de a fi plăcuți lui Dumnezeu.

2. Frica

Pierderea locului de muncă, teama în fața examenelor, frică neplății la timp a datoriilor. ”Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.” 2 Timotei 1.7

3. Rușinea

”Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Cristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” Romani 1.16a. Nu trebuie să ne fie rușine a spune altora despre mântuirea pe care o oferă Dumnezeu fiecărui om ce vrea să primească acest dar din partea Domnului.

4. Oboseala

Suntem așa de obosiți, încât nu mai avem drag de a veni la Casa lui Dumnezeu. ”De aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci, chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuşi omul nostru dinăuntru se înoieşte din zi în zi.” 2 Corinteni 4.16

5. Neiertarea

Este necesară puterea de a ne ierta una pe alții, ca să vină asupra noastră binecuvântările Lui.

6. Internetul

Pe lângă faptul că timpul ne este ocupat foarte mult de acesta, internetul ne corupe prin păcatul de care este plin la orice pas.

7. Suferința și boala

Veștile rele ce pot veni de la medic, ne pot aduce într-o situație neplăcută, indiferent că este vorba despre noi sau despre cei dragi. ”Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Cristos? Necazul sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?(..)” Romani 8.35-39. Același Dumnezeu care a sprijinit pe Caleb și pe Iosua, care i-a îmbărbătat și i-a binecuvântat în trecut, o poate face și cu noi azi și în anul ce ne stă înainte!

(Mesaj expus de fr. Eugen Stuparu, duminică, 12 ianuarie 2014)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.