Nu există comentarii încă

Ce apreciază Domnul Isus – O credință care riscă

canaanitaReferințe: Matei 15.21-28

Dumnezeu ne binecuvântează în măsura în care suntem gata să renunţăm la ale noastre şi să ne punem la dispoziția Lui. Legea Domnului trebuie să fie înscrisă în inima noastră. La prima vedere, în textul din Evanghelie apare o contradicţie între disponibilitatea declarată a Domnului Isus de a ajuta pe oameni şi realitatea de față. Femeia canaanită nici nu era băgată în seamă. Dar asta este doar în aparență…

1. Credinţa mare a femeii din cauza a ceea ce era ea

Femeia făcea parte dintre Neamuri, nu era israelită. Ea nu avea drepturi şi, din punctul de vedere al evreilor, ea era o proscrisă, o femeie fără drept la Împărăţia lui Dumnezeu. Ca păgână, ea nu avea niciun drept la a face apel înaintea Fiului lui Dumnezeu şi, deși străină legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul Său, ea totuși îndrăzneşte. Capitolul 2 din Epistola către Efeseni mărturiseşte şi despre noi același lucru, şi noi eram în afara drepturilor oferite de Dumnezeu poporului Său.

2. Credinţa mare din cauza faptului că a venit la sursa credinţei

Ce a auzit femeia despre Isus Cristos? A auzit despre puterea Lui de vindecare, despre autoritatea Lui asupra demonilor, despre măreţia lucrărilor făcute în faţa oamenilor? Oare cine i-o fi spus despre toate acestea? Nu știm! Ceea ce știm este că a auzit şi a crezut! Poate că şi tu ai auzit despre tot ceea ce a făcut Dumnezeu în viaţa oamenilor, despre transformarea lor? Întrebarea este: crezi că te poate transforma şi pe tine?

3. Credinţa mare pentru că nu s-a îndoit în fata încercărilor

1 Petru 1.7 vorbeşte despre încercarea credinţei omeneşti. Încercarea este antemergătoare avizării din partea lui Dumnezeu, în vederea răsplătirii la arătarea Domnului în slavă.
– Testare prin tăcerea Domnului Isus. Nu înseamnă că Domnul Isus a ignorat-o, ci a fost vorba despre un test, iar femeia nu s-a descurajat, ci a insistat în demersurile ei.
– Testare prin atitudinea ucenicilor. Nici ucenicii nu au încurajat-o pe femeie să se apropie de sursa vieţii şi a credinţei. Ucenicii au fost, într-un fel, egoişti, ei gândindu-se doar la confortul lor, agăţându-se chiar de litera Legii care permitea ignorarea femeii dintre Neamuri.
– Testare prin cuvintele Domnului. Cuvintele lui Cristos au fost destul de tăioase, subliniind că menirea Lui este aceea de a merge la oile pierdute ale casei lui Israel. Intenția Lui nu a fost una ofensatoare, ci a dorit să arate care este planul Lui de bază, în plus El dorind să scoată în evidență credinţa femeii străine de Dumnezeu.
– Testare prin dispreţul cuvintelor. După atâtea piedici, după atâtea obstacole în calea apropierii ei de Dumnezeu, femeia nu renunță. Chiar înţelegând că planul Domnului Isus este destinat în mod special evreilor, ea a insistat în a solicita ajutorul lui Dumnezeu. Uneori nu înțelegem logica lucrurilor solicitate de Dumnezeu, nu înțelegem sensul acțiunilor pe care trebuie să le întreprindem, dar aceasta nu înseamnă că bâjbâim în întuneric, întrucât Dumnezeu știe de ce ne cere să ne supunem Lui.

4. Credinţa mare prin transformarea obstacolelor în trepte de urcare

Femeia s-a folosit de fiecare obstacol din cale pentru a se apropia tot mai mult de Cristos, pentru a ajunge la punctul culminant.

5. Credinţa mare răsplătită din belşug

Care au fost efectele vizibile ale credinţei femeii în puterea Domnului Isus?
– Aprecierea şi laudele la adresă femeii din cauza credinţei ei
– Răspunsul la rugăciunea adresată Mântuitorului
O credinţă care a riscat respingerea Fiului lui Dumnezeu, o credinţă care s-a oferit privelişte ruşinii din partea fiilor Împărăţiei, o credinţă care nu a ținut cont de nimic de dragul rezolvării problemei.

Fericirea noastră nu depinde de ceea ce avem, ci de ceea ce suntem. Ceea ce suntem determină nivelul fericirii noastre, iar credinţa noastră trebuie să se ancoreze în Dumnezeu. De ce ne preocupă atât de mult ceea ce avem aici, pe Pământ, şi nu ne preocupă ceea ce suntem? De ce ne preocupă vremelnicia vieţii şi nu eternitatea slavei pe care o putem avea cu Domnul nostru?

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 8 februarie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.