Nu există comentarii încă

Ce apreciază Dumnezeu – O mamă aflată în voia Lui

mama-si-copilulReferințe: Exod 2.1-10

Dumnezeu aşteaptă să ne aflăm în zona ascultării de El, să cântăm melodiile plăcute Lui, să avem preocupări care sunt plăcute Lui, să trăim în prezenţa Lui, bucurându-ne de El în fiecare zi. Pentru o mamă chemarea de a-şi creşte copiii este cea mai importantă chemare pe care o poate avea. Cartea Exodul ne înfăţişează o perioadă dificilă pentru o asemenea chemare, întrucât însăşi instituţia maternităţii era în mare pericol pentru poporul lui Dumnezeu. Deşi interdicţia faraonului era clară, totuşi Dumnezeu S-a îngrijit ca naşterea copiilor să poată avea loc. Iochebet, mama lui Moise, se afla într-o situaţie dificilă, dar rolul ei de mamă avea să fie sprijinit de Însuşi Dumnezeu, aşa cum vom vedea în cele ce urmează.

1. Cum arată o mamă după voia lui Dumnezeu?

O mamă ce respectă cerinţele lui Dumnezeu este o mare binecuvântare pentru copiii ei. Iochebet făcea parte din familia lui Levi, iar soţul ei se trăgea din aceeaşi mare familie. Aşadar, amândoi erau parte din poporul Domnului. O mamă bună, o mamă în voia lui Dumnezeu, se ţine aproape de Dumnezeu, are credinţă în Cel de sus. Oare nu ar fi avut motive să facă un avort, aşa cum se face atât de uşor în zilele noastre? O mamă aflată în voia lui Dumnezeu se va gândi întotdeauna la binele copilului ei, va face tot ce îi stă în putinţă pentru a oferi protecţie deplină. O mamă aflată în voia lui Dumnezeu duce la bun sfârşit ceea ce a început, creşterea şi educarea copilului în ascultare de Dumnezeu este o prioritate.

2. De ce are nevoie o mamă după voia lui Dumnezeu?

I. Alegeri potrivite. Teama de porunca faraonului era una evidentă, urmările neascultării erau pe măsură. Cel mai probabil Iochebet a trecut prin asemenea stări de teamă. Ne gândim ca în zilele noastre nu există interdicţii de genul acesta, dar atacul împotriva copiilor noştri există, programele de televiziune fac o muncă deosebită pentru a propaga în mintea copiilor noştri violenţa, dorul de răzbunare, mizeria sexualităţii greşit înţelese şi mai greşit aplicate.

II. Credinţa:
– o credinţă sensibilă. Mama nu l-a pus pur şi simplu pe Moise într-un coşuleţ, ci a izolat coşuleţul cu smoală, pentru a oferi protecţie copilaşului ei.
– o credinţă înţeleaptă. Mama nu s-a grăbit să împingă coşuleţul pe fluviu, ci l-a aşezat aproape de mal, între trestii. Mai mult, ea ştia că în acea zonă fiica faraonului venea la scăldat, astfel că Moise avea o şansă în plus. Mai mult, ea a pus-o pe Maria, sora lui Moise, să urmărească ce are să se întâmple cu coşuleţul.
– o credinţă ce riscă. Era posibil ca fiica faraonului să nu vină la scăldat în acea zi, era posibil ca fiica faraonului să se teamă de tatăl ei şi să îi predea copilul pentru a fi ucis. Viaţa de credinţa este o viaţă de aventură, dar o aventură controlată de Dumnezeu.
– o credinţă răsplătită de Dumnezeu. Ea a făcut ce a putut, Dumnezeu nu îţi cere să faci decât atât cât poţi. Când rişti împreună cu Dumnezeu, El oferă binecuvântarea Lui. Deşi în pasajul de faţă Numele lui Dumnezeu nu este pomenit, prezenţa Lui este subînţeleasă.

Dragostea unei mame rămâne binecuvântată totdeauna, dragostea împletită cu credinţa în Creatorul nostru oferă binecuvântarea Domnului peste viaţa copiilor unei astfel de mame.

3. Ce face Dumnezeu pentru o mamă după voia Lui?

Providenţa este intervenţia plină de grijă a lui Dumnezeu. Dumnezeu ştie să guverneze istoria în aşa fel încât planurile Lui să fie duse la îndeplinire. El aduce omul potrivit la locul potrivit. Dumnezeu s-a folosit de fiica faraonului pentru a-l ţine în viaţă pe Moise, un copilaş din poporul lui Dumnezeu este ţinut în viaţă prin intervenţia unui om din afara acestui popor. Aici este vorba despre implicarea lui Dumnezeu.

Să facem tot ce ne stă în putinţă să rămânem în voia lui Dumnezeu. Nimeni nu ne poate asigura că nu vom întâmpina tot felul de greutăţi, dar Dumnezeu ne va fi sprijin şi ajutor de nădejde!

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 5 martie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.