Referinţe: Luca 2.17-20
Chiar dacă nașterea Mântuitorului a avut loc într-o iesle umilă, astăzi ea este sărbătorită cu mult fast. Ce ar trebui să se întâmple cu noi după ce am fost expuși la o asemenea sărbătoare?
1. Proclamarea – vers.17
Păstorii erau oameni ignorați în acele vremuri, persoane cu o condiție socială și materială precară, fără educație și care erau lipsiți de respectul concetățenilor lor. Cu toate acestea, ei au fost aleși de către Dumnezeu să participe la minunatul eveniment. Ei au avut privilegiul de a fi martorii unui fapt istoric deosebit. Dacă noi am fi fost regizorii acestui eveniment, cu siguranță nu i-am fi ales pe ei ca și protagoniști.
După un prim moment de teamă, au crezut ceea ce li s-a înfățișat înaintea ochilor. Mai mult, au spus și altora aceste lucruri. Oare noi ce am fi făcut în locul lor? Am fi crezut, am fi mărturisit? Aceasta a fost evanghelizare din partea lor. Vestea Bună trebuie împărtășită și altora, iar exact acest lucru au făcut păstorii.
2. Provocarea – vers.18
Uimirea celor ce auzeau mărturisirea păstorilor este evidentă. Ea se baza pe:
– condiția celor ce mărturiseau: simpli păstori
– mesajul păstorilor: faptul în sine era un lucru nemaiauzit
– locația nașterii: o iesle într-un grajd
Este important să înțelegem că au fost folosite două modalități de uimire:
2.1 Fascinația temporară produsă de o întorsătură neobișnuită
2.2 Uimire sfântă pentru manifestarea lucrării lui Dumnezeu în lume
Tot ceea ce face El poate stârni uimire în mintea oamenilor: Dumnezeu a vorbit și lumea a luat ființă, El a vorbit și lucrurile s-au mișcat.
Crăciunul este un motiv de uimire sfântă:
– cum a putut Dumnezeu să vină în lumea noastră?
– ce loc a ales Dumnezeu pentru apariția Fiului său în lume?
– cum a putut lumea să-L ignore?
3. Păstrarea – vers.19
Atunci când cugeți, treci dincolo de uimirea de moment și începi să înțelegi ceea ce se întâmplă, începi să înțelegi de ce se întâmplă. Maria reflecta, probabil, la ceea ce urma să se întâmple în continuare. Meditarea cere timp, efort, concentrare și seriozitate. Ce moment este mai bun și mai potrivit pentru noi decât sfârșitul de an? Putem rememora desfășurarea întregului an, putem să ne facem puțin timp pentru a sta în liniște, să îmbrăcăm în rugăciune acest timp de liniștire, putem urmări experiențele prin care am trecut și să observăm implicarea lui Dumnezeu în evenimentele vieții noastre.
4. Proslăvirea – vers.20
Păstorii au fost profund schimbați de experiența trăită de ei. Pentru acești oameni viața nu a mai fost niciodată la fel. Locul lor de muncă a rămas același, dar inima lor a început să iubească pe Dumnezeu într-o manieră nouă. Nașterea lui Isus Cristos nu a schimbat circumstanțele vieții lor, dar a schimbat viața lor.
Fie ca aceatsă sărbătoare să fie un punct de cotitură și în viața noastră.
(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 30 decembrie 2012)
Pentru mesajul complet, în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau
Ascultaţi mesajul aici