Nu există comentarii încă

Ce trebuie să facem?

Referinţe: Iosua 4.1-7

pietre   Perspectiva ce ne este adusă înainte este aceea a unor oameni familiarizați cu pustia, obișnuiți cu suferința și lipsurile, oameni care au în față o nouă provocare: intrarea în Țara Promisă. În fața lor apare însă un obstacol: Iordanul. Aceștia erau oameni obișnuiți cu suprafețe aride, deșertice, unde lipsa apei era un fapt cotidian. Dintr-o dată în fața lor se înfățișează un râu ce reprezenta un obstacol deosebit, Iordanul fiind în sine o provocare cu apele lui ce se revarsă peste maluri, iar despre un pod sau o altă modalitate de traversare nici se putea pune problema. În plus, parcă aceasta nu ar fi fost îndeajuns, dincolo de Iordan erau triburile ce nu îi așteptau pe evrei cu brațele deschise. Probabil că s-ar fi așteptat să intre în promisiunea lui Dumnezeu într-un mod mai facil și astfel, așa cum se întâmplă și în cazul nostru, în mintea lor se naște întrebarea: de ce? Dar pentru găsirea unor soluții viabile, întrebarea corectă ar fi fost: ce trebuie să facem?

1. Dumnezeu este gata să facă o minune în viața oamenilor

   V-ați gândit că ceea ce vi se întâmplă este spre binele dumneavoastră și al celor din jur? Minunile nu au ca scop ducerea la îndeplinire a propriilor dorințe, ci împlinirea voii lui Dumnezeu. El are libertatea de a interveni când și cum dorește.

2. Dumnezeu are metodele lui

A. Precizia. Versetul 3 ne indică locul de unde trebuie ridicate pietrele. Soluția trecerii Iordanului este dată de Dumnezeu. Fundul albiei Iordanului era necunoscut de evrei, ei vedeau doar luciul apei de suprafață. Ca să iei pietre din râu trebuia să te oprești. Pericolul prăvălirii apelor peste cei ce-l traversau era unul ce îi silea să se grăbească, nicidecum să se oprească. Tendința omului era de a fugi, dar Dumnezeu ordonă oprirea. Orice experiență este unică și personală, din mijlocul încercărilor trebuie luate pietre de aducere aminte, rememorarea ajutorului lui Dumnezeu în momentele de restriște din viață întărește credința în El.

B. Cine erau preoții?
– Marele Preot este Domnul Isus Cristos. ”Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat.” Evrei 4.15. Așa cum în Iordan pietrele au trebuit luate de la picioarele preoților, tot așa și noi trebuie să luăm pietre de aducere aminte de la picioarele Mântuitorului. El a intrat primul în Iordan, pentru mine și pentru tine.
– preoți din rândul credincioșilor. ”Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui…” 1 Petru 2.9a. Trebuie să ne sprijim reciproc în încercările prin care trecem. Mijlocirea pe care trebuie să o facem poate include rugăciunea, cuvintele de îmbărbătare și mângâiere. Preoții au stat în Iordan mai mult decât cei care l-au trecut.

C. Ce să facă cu pietrele? Pietrele de aducere aminte nu erau pietricele, ci erau bucăți de stâncă, pentru a putea fi transportate ele trebuiau duse pe umăr, aceasta ducând la rănire, durere sau suferință. Pietrele de aducere aminte trebuie duse până când vom ajunge la locul de odihnă. De ce? Lăsați-L pe Dumnezeu să răspundă, dar nu lăsați piatra jos! Ceea ce se întâmplă în viața noastră nu este necunoscut lui Dumnezeu.

3. Mesajul pietrei

– să ne aducă aminte că greutățile din viața noastră vor trece
– alții să cunoască cine este Dumnezeu. Ioan 9.2-3: „(…) N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.”
– temerea de Dumnezeu. Experiențele noastre trebuie filtrate după Cuvântul lui Dumnezeu. Nu pietrele trebuie cinstite, ci Dumnezeu. Piatra de aducere aminte nu trebuia cizelată de mâna omului, ea trebuia lăsată așa cum era. Piatra de aducere aminte ne întoarce privirile spre Dumnezeu, ne oprim să vedem Cine este El. „Opriţi-vă şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ.” Psalmul 46.10 „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.” Evrei 13.5

(Sintezã a mesajului expus de Marius Chiciudean, duminică, 8 septembrie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.