Nu există comentarii încă

Chemare la responsabilitate

Referinţe: Romani 14.7-12, 1 Petru 4.1-6

responsability2Suntem responsabili pentru orice decizie pe care o luăm. Consecințele vizează două direcții: cea vremelnică, pământească și cea eternă. Omul a dorit dintotdeauna să aibă libertatea de a lua decizii. Adam și Eva reprezintă începutul acestei dorințe: au ajuns să cunoască binele…, dar și răul. De-atunci încoace lucrurile s-au complicat tare mult. Alegerile pe care a ajuns omul să le facă au fost, de cele mai multe ori, alegeri rele. Deciziile noastre greșite aduc multă suferință în viața noastră și în viețile altora.

Omul a vrut să decidă el însuși, dar nu a dorit să-și asume consecințele. Avem puterea de a decide, dar să nu uităm că suntem responsabili pentru deciziile noastre. Acestea sunt influențate de mulți factori, așadar nu putem să ne declarăm imparțiali. Familia, mediul în care am trăit, ne influențează modul în care ne formăm caracterul și mentalitatea. Păcatul în care ne-am născut ne-a ”contaminat”, iar aceasta se vede în deciziile pe care le luăm.
– Psalm 53.3: ”Dar toţi s-au rătăcit, toţi s-au stricat; nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar.”
– Romani 3.10: ”Nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar.”
Omul este influențat în deciziile pe care le ia. Nu avem prea multe variante în viață, de fapt avem numai două variante: Dumnezeu sau Satan.

Ajungem să ne lăsăm influențați de oameni sau de instituții. Dacă luăm decizii pe baza influenței altora, aceasta nu diluează responsabilitatea pentru deciziile noastre. Dacă însă Cuvântul lui Dumnezeu este cel care atinge viața și deciziile noastre, rezultatele vor fi pe măsură, iar responsabilitatea va fi una ce nu ne va osândi.

Mass-media este un alt factor puternic de influență, nu trebuie însă să ne mirăm că telenovelele difuzate de televiziune ajung să fie trăite în propria viață. Pasiunea ieftină, infidelitatea, curvia sau alte lucruri ușuratice întâlnite acolo își vor pune amprenta asupra noastră.

Când este vorba despre responsabilitate, știm să dăm vina pe alții. De la Adam încoace vina deciziilor noastre o aruncăm asupra altora. Alții sunt responsabili pentru ceea ce noi facem, pentru felul în care ne-am raportat și am acționat.

Când ai libertate, ai responsabilitate. Putem alege atitudinea cu care ne raportăm la situațiile pe care le întâmpinăm. Nu mai suntem robii păcatului. Dumnezeu ne-a oferit libertatea de a alege binele sau răul: responsabilitatea este a noastră.

(Sintezã a mesajului expus de fr. Teo Gavril, duminică, 27 octombrie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.