Nu există comentarii încă

Cine este Dumnezeu cu adevărat?

Referinţe: Romani 11.33-36

d.Înaintea acestui pasaj din Sfânta Scriptură există trei capitole nu ușor de înțeles. Cu toate acestea apostolul Pavel ajunge la o concluzie fericită, și anume aceea că Dumnezeu este Dumnezeu, El este singurul care merită închinarea deplină. Adeseori titlurile cărților sunt alese oarecum provocator, pentru a stârni interesul cititorului. Sfânta Scriptură vorbește despre Dumnezeu, Dumnezeul revelat de Biblie este suveran și minunat. Oricât de mare ar fi lista de adjective ce L-ar putea caracteriza pe Dumnezeu, nu poate defini pe deplin măreția Sa. Dumnezeu nu are nici început, nici sfârșit. Isaia 55.9 ne vorbește despre diferența majoră ce există între Dumnezeu și oameni. Planurile Sale sunt revelate omului doar în măsura în care ne sunt de folos pentru salvarea noastră. Cine este Dumnezeu cu adevărat? Gândirea noastră este una limitată, nu vom putea cuprinde măreția Lui, dar putem încerca să cuprindem cu mintea noastră mărginită ceva din slava Sa.

1. Trei realități despre Dumnezeu

– El cunoaște tot ceea ce poate fi cunoscut. Teologia trebuie să devină doxologie, cunoașterea lui Dumnezeu trebuie să concluzioneze că El este nemărginit în imensitatea Sa. El este mai profund decât poate mintea noastră să priceapă.
– El face planuri pe care noi nu putem să le înțelegem. De multe ori nu înțelegem ce se întâmplă în viața noastră, însă Dumnezeu are în planul Său evenimentele din trăirea noastră. John Wesley spunea: ”Arătați-mi un vierme care să îl cunoască în mod deplin pe om, iar vă voi arăta pe omul care îl poate cunoaște în mod deplin pe Dumnezeu.”
– Doar El cunoaște de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă. Ne întrebăm de ce moare un tânăr de 17 ani sau de ce există durerea unei mame ce își pierde pruncul? Dumnezeu cunoaște înțelesul profund al fiecărui lucru.

2. Trei lucruri pe care nimeni nu le poate face

– Nimeni nu-L poate explica pe Dumnezeu. Cine poate pretinde că Îl cunoaște pe Dumnezeu? Aceasta se poate asemăna cu viziunea pe care șase oameni nevăzători o pot avea cu privire la un elefant. Fiecare va putea defini partea pe care o atinge. Va avea dreptate fiecare în parte, dar în mod plenar niciunul nu-l va putea defini, va lipsi viziunea întregului.
– Nimeni nu poate să-I dea sfaturi lui Dumnezeu. Nu putem răspunde în fața unor întrebări omenești, cum vom putea răspunde în fața măreției Lui?
– Nimeni nu-L poate acuza pe Dumnezeu de nedreptate. Iov 41.11 prezintă independența Domnului în acțiunile Sale. El nu trebuie să dea socoteală nimănui, din prisma faptului că El nu are obligații față de nimeni. El nu era obligat să ne salveze de condamnarea la iad, dar El a făcut-o! De dragul nostru…

3. Trei motive să-L lauzi pe Dumnezeu – vers. 36

– El este sursa tuturor lucrurilor: ”Din El…”
– El este susținătorul tuturor lucrurilor: ”Prin El…”
– El este scopul suprem al tuturor lucrurilor. ”Pentru El…”
Concluzia încercării de cunoaștere a lui Dumnezeu, așa mărginită cum este, ar trebui să fie în conformitate cu ceea ce a rezumat apostolul Pavel: ”A Lui să fie slava în veci!”

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 1 decembrie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.