Nu există comentarii încă

Cum să răzbați prin furtunile vieții

Referinţe: Matei 7.21-27

mare   Profesia de tâmplar presupunea, la vremea în care Domnul Isus muncea în acest domeniu, cunoașterea elementelor constructive de bază ale unei case. Într-un fel și noi suntem zilnic constructori. Zi de zi ne zidim caracterul, dar întrebarea ce se ridică este: va rezista construcția noastră la testele obișnuite, dar și la testul suprem – judecata finală?
În textul de față ne sunt prezentate două tipologii, diferite nu atât de mult în scopul lor, ci în rezultatul final.

1. Doi constructori

   Construcțiile au avut elemente comune: probabil același tip de materiale, un plan de construcție asemănător, până și locațiile de amplasare ale construcțiilor este posibil să fi fost foarte apropiate una de alta. Cu toate acestea, elementul definitoriu în ceea ce privește diferențierea lor, așa cum reiese din spusele Fiului lui Dumnezeu, a fost temelia, fundația caselor. La o primă vedere cele două construcții semănau, dar la o privire mai atentă erau complet diferite, prin grija acordată în mod diferit detaliilor constructive.

2. Două fundații

   Fundamentul unei construcții reprezintă unul dintre elementele cheie ale construcției. Dacă acest stadiu nu este bine realizat, tot ceea ce urmează va resimți greșeala făcută.

I. Constructorul înțelept

   „De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face îl voi asemăna cu un om cu judecată care şi-a zidit casa pe stâncă.” (vers.24) Perioada cuprinsă între lunile aprilie și octombrie era una propice pentru construire. Cei ce se angajau într-un astfel de proces profitau la maxim de acest timp, știind că începând cu luna noiembrie începea perioada testelor. Furtunile cu ploi violente și vânturi năpraznice aduc testul adevărat al înțelepciunii constructorului. Stânca reprezintă un fundament trainic pentru o viitoare construcție, iar cel ce a fost evidențiat de Isus ca fiind înțelept s-a folosit de acest element.

   ”Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare şi mulţi sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o află.” (Matei 7.13-14) Am luat oare seama la poruncile date de Dumnezeu pentru edificarea vieților noastre? De câte ori am ajuns la concluzia că Dumnezeu s-a atins de noi? Ce am făcut după aceste momente? Ce ar trebui să facem pentru așezarea unei temelii sănătoase în viața noastră?
– introspecție în viața personală, o cercetare a propriei trăiri. Descoperirea unui caracter nesănătos ar trebui să ne smerească înaintea Domnului. Pilda femeii ce și-a căutat bănuțul pierdut în casă reliefează faptul că o căutare eficientă implică efort și acțiune. Este posibil ca pocăința să ne furnizeze anumite stări neplăcute pentru confortul simțurilor noastre.
– recunoaște-ți păcatul, înstrăinarea de Dumnezeu și pocăiește-te. Roagă-te lui Dumnezeu să-ți ofere mila Sa.
– încrede-te în Domnul Isus Cristos și în cuvintele Lui. El are întreaga autoritate, deplina putere așa încât poate să ne ofere întregul sprijin în viața de zi cu zi. A exprima suveranitatea și domnia lui Mesia implică și supunere în fața autorității Sale.
– ascultă cuvintele Mântuitorului și împlinește-le, supunându-te autorității Lui. ”Fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înşelându-vă singuri.” (Iacov 1.22)
Cel ce aude și împlinește cuvintele lui Isus este socotit a fi înțelept, dar ”oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit care şi-a zidit casa pe nisip.”

II. Constructorul neînțelept

   „Însă oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le face, va fi asemănat cu un om nechibzuit care şi-a zidit casa pe nisip.” (vers.26) A auzi Cuvântul Sfânt nu este îndeajuns. Ce se întâmplă după ce stăm în prezența Scripturii? Biblia este Dumnezeul întrupat, ea trebuie să ne transforme, să ne echipeze în conformitate cu planul lui Dumnezeu, altfel se întâmplă ceea ce este scris: ”Ei se laudă că-L cunosc pe Dumnezeu, dar cu faptele Îl tăgăduiesc, căci sunt o scârbă: nesupuşi şi netrebnici pentru orice faptă bună.” (Tit 1.16) Auzirea cuvintelor lui Dumnezeu, fără aplicarea lor practică este calea cea ușoară pe care Dumnezeu nu o agreează. Oricine încearcă să ocolească planurile lui Dumnezeu, ajunge să nu fie acceptat de către El, întrucât Dumnezeu are o singură cale: auzi cuvintele Lui și le aplici în viața ta.

3. O singură furtună

   Același test asupra ambelor case: testul de rezistență! Aceleași materiale, doi constructori, un test, rezultate diferite însă. Fiecare dintre noi vom avea parte de furtuni în viețile noastre. Ele vor veni pe nepregătite, vor testa viața și caracterul nostru. Trebuie să conștientizăm faptul că ispita în sine nu este păcat, cedarea sub impulsul ispitei conduce la păcat. Capitolul patru din Evanghelia după Matei ne prezintă tabloul ispitirii lui Isus. Satan vine cu diverse tentații în fața Fiului lui Dumnezeu, se folosește chiar și de Cuvântul Sfânt în încercarea de a duce planul la îndeplinire. Bineînțeles că face ceea ce știe el mai bine, denaturează sensul cuvintelor sfinte, dar Isus Cristos nu cedează.
Pentru a te putea bucura de viață, ea trebuie să fie clădită pe stâncă. Superficialitatea nu este altceva decât nisip înșelător, stabilitatea oferită fiind doar una aparentă. Este Domnul Isus Cristos temelia vieții tale?

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 24 martie 2013)

 

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.