1

Despre Cina Domnului

cinaReferinţe: 1 Corinteni 11.23-34

Oare mai este necesar un asemenea mesaj? Nu suntem oare deja familiarizaţi cu această învăţătură? A sta la masa Domnului este o cinste pe care ne-o face Stăpânul Universului, Cel ce ne invită să luăm parte la un asemenea eveniment. Bisericile evanghelice au două practici deosebite: botezul şi Cina Domnului. Cina Domnului mai este cunoscută şi sub denumirile de împărtăşire sau euharistie, adică mulţumire. Domnul Isus S-a folosit de elemente obişnuite, transformându-le în elemente neobişnuite, instituind o practică deosebită ce avea să fie urmărită de atunci încoace.

Cina Domnului ne aduce o oportunitate mare de a creşte spiritual. Ce trebuie să facem, cum trebuie să practicăm în mod corect aceasta?

1. Să ne aducem aminte – vers. 23-26

Pâinea ne aduce aminte de trupul frânt al Mântuitorului, vinul ne amintește de sângele curs pe lemnul crucii. Trebuie să ne amintim de:
– Moartea lui Cristos – a murit de bunăvoie pentru salvarea noastră
– Însemnătatea morții lui Isus Cristos – vindecarea de păcatele noastre

2. Să ne bucurăm în nădejde – vers. 26b

Participarea la Cina Domnului este poruncă din partea Lui, iar acest lucru trebuie făcut până la întoarcerea Sa. Speranța, nădejdea revenirii Lui, ar trebuie astfel să fie reactivate. El ne-a promis că se va întoarce, iar sfatul Lui este ca inima noastră să rămână încrezătoare în promisiunea Sa, pentru că El o va duce la îndeplinire.

3. Să ne apropiem în chip vrednic – vers. 27

Păcatele noastre trebuie să fie mărturisite înaintea lui Dumnezeu. „Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire. Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos şi Cuvântul Lui nu este în noi.” – 1 Ioan 1.9-10. Creştinul care nu mai este în părtăşie bună cu Dumnezeu poate să se roage, poate să cânte, poate să facă orice, dar nu se mai află în lumina lui Dumnezeu. Pedeapsa lui Dumnezeu dovedește dragostea Lui, dragostea unui Tată ce Își dorește copilul înapoi.

4. Să deosebim trupul Domnului – vers. 33-34

Când participăm la Cina Domnului trebuie să conştientizăm că suntem parte din același trup, trebuie să avem parte de unitate. Dacă Domnul Isus ne-a iubit pe noi şi noi trebuie să ne iubim unii pe alții.

Suntem chemați să ne întâlnim cu Domnul şi unii cu alții. Cina Domnului nu este un ritual pentru iertarea păcatelor, ci este un prilej de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru că ne face cinstea de a fi ai Lui.

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 06 decembrie 2015)

Comentariu (1)

  1. Răspunde
    Osvat gheorghe says:

    Minunat ești fr Dobrin din Tara Oasului salutari sfinte si dragi

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.