Nu există comentarii încă

Dumnezeu Își împlinește Cuvântul

Referinţe: Zaharia 2.8: ”(…) cel ce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui.”

DSCN6125 - Copy   De ce se identifică Dumnezeu cu Israel? Dumnezeu a devenit om prin persoana Domnului Isus Cristos. Născut în Betleemul Iudeei, aparținând așadar seminției lui Iuda, Isus a fost evreu. Dacă privim din această perspectivă lucrurile, putem înțelege de ce. Totuși, Dumnezeu nu este părtinitor: evreii au ca și ceilalți oameni momentele lor de cădere, au păcate, insuccese. Au fost oameni, au fost națiuni ce au dorit să distrugă acest popor: faraonul Egiptului, Haman persanul, Irod, Adolf Hitler, Uniunea Sovietică. Niciunul dintre aceștia nu mai există azi, dar poporul evreu continuă să existe. În istoria timpului a existat un popor ce a avut la început relații cordiale cu poporul Israel. Este vorba despre Tir.
Tirul a fost o cetate, o metropolă deosebită a vremii sale. Localizat în ținutul Feniciei, actualul Liban, aparține celor mai străvechi civilizații din lume, locuitorii ei fiind amintiți încă din timpul lui Iosua. Oameni inteligenți, pricepuți la comerț, cu o economie deosebită, locuitorii orașului-port Tir aveau privilegiul comerțului cu diverse mărfuri. Împăratul Hiram a întreținut relații de prietenie cu împăratul David, colaborarea având să continue apoi cu Solomon, construcția templului realizându-se cu ajutorul materialelor furnizate de către cetatea Tir.Deși acest popor a venit în sprijinul dezvoltării națiunii evreiești, Dumnezeu afirmă la un moment dat că va judeca cetatea prosperă. Ce s-a întâmplat?

I. Au luat prizonieri din Israel și i-au vândut ca și sclavi Edomiților

   ”Aşa vorbeşte Domnul: pentru trei nelegiuiri ale Tirului, ba pentru patru, nu-Mi schimb hotărârea, pentrucă au luat pe toţi oamenii prinşi de război şi i-au dat Edomului, şi nu s-au gândit la legământul frăţesc. (Amos 1.9) Tirienii nu au respectat înțelegerile avute cu poporul evreu. Filistenii jefuiau ținutul evreiesc, făceau robi locuitorii cotropiți și îi vindeau tirienilor. Filistenii sunt înaintașii palestinienilor de azi. În zilele noastre statul evreu este boicotat tot mai des, ONU, organizația ce a favorizat în anul 1948 formarea statului Israel, promulgă rezoluție după rezoluție în sensul boicotului.

II. Bucurie cu privire la necazul Ierusalimului

   ”Fiul omului, pentrucă Tirul a zis despre Ierusalim: Ha! Ha! Este zdrobită poarta popoarelor! Şi se întoarce la mine! Mă voi îmbogăţi, căci el a rămas pustiu! (Ezechiel 26.2) Tirul controla ruta maritimă a comerțului, iar Ierusalimul pe cea continentală. Atunci când babilonienii au robit Ierusalimul, Tirul s-a bucurat pentru posibilitatea măririi câștigurilor sale.

III. Împăratul și cetatea Tirului erau semeți

   Mândria lor se baza pe inteligența și puterea lor economică. Așa a început să le fie indiferent Dumnezeu și poruncile Sale. Oare nu se întâmplă așa și azi? Dacă știința este folosită doar pentru a ne îndepărta de Dumnezeu, atunci nu ne este de nici un folos! Eforturile oamenilor de știință se îndreaptă spre independența de Dumnezeu.
Acestea sunt motivele pentru care Dumnezeu își îndreaptă mânia împotriva Tirului. În continuare vom observa modul în care Dumnezeu avea să ducă la îndeplinire planul Său.

1. Asediul babilonian asupra Tirului

   ”Iată pe Haldei, care nu erau un popor, locuitorii aceştia ai pustiei, cărora Asirianul le-a întemeiat o ţară; ei înalţă turnuri, surpă casele împărăteşti ale Tirului, le prefac în dărâmături. Bociţi-vă, corăbii din Tarsis! Căci cetăţuia voastră este nimicită.” (Isa 23.13-14) Interesant este faptul că profeția a fost făcută de Isaia cu 700 de ani înainte de Cristos, pe vremea când imperiul babilonian (haldeii) nu exista. Imperiul asirian era atunci la putere, iar babilonienii erau niște locuitori dispersați. În anul 612 Î.C. Babilonul avea să cucerească Ninive, capitala Asiriei, urmând a ajunge o putere de prim rang.

2. Tirul cotropit de mai multe popoare

   ”De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: Iată că am necaz pe tine, Tirule, şi voi aduce împotriva ta multe neamuri, cum îşi ridică marea valurile!” (Ezechiel 26.3) Profeția este făcută în anul 600 Î.C. Istoria ne spune că Tirul a fost asediat de cel puțin 5 ori până la capitulare.

3. Imperiul babilonian cucerește doar partea continentală a Tirului

   ”Căci aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: Iată că aduc de la miazănoapte împotriva Tirului pe Nebucadneţar, împăratul Babilonului, împăratul tuturor împăraţilor, cu cai, care, călăreţi şi cu o mare mulţime de popoare. El va nimici cu sabia cetăţile din ţinutul tău; va face şanţuri de apărare împotriva ta, va ridica întărituri şi va ridica scutul împotriva ta. (Eze 26.7-8) La un an după cucerirea Ierusalimului, babilonienii vor începe asediul împotriva Tirului, asediul avea să dureze 13 ani, tirienii retrăgându-se cu bogățiile lor în partea insulară. Răsplata pentru truda lui Nebucadnețar avea să fie Egiptul, conform Ezechiel 29.18-20.

4. Cucerirea definitivă a Tirului

   ”Îţi vor ridica bogăţiile, îţi vor prăda mărfurile, îţi vor surpa zidurile, îţi vor dărâma casele tale cele plăcute şi vor arunca în ape pietrele, lemnele şi ţărâna ta. Voi face să înceteze astfel glasul cântecelor tale şi nu se va mai auzi sunetul arfelor tale. Te voi face o stâncă goală; vei fi ca un loc în mare unde se vor întinde mreji de prins peştii; şi nu vei mai fi zidit la loc. Căci Eu, Domnul, am vorbit, zice Domnul, Dumnezeu.” (Ezechiel 26.12-14) Alexandru cel Mare, conducătorul grecilor, a folosit molozul, pietrele și lemnele rămase de la asedierea Tirului continental pentru construirea înspre mare a unui dig lung de 800m și lat de 60m. 250 de ani după Nebucadnețar, Alexandru cel Mare avea să ducă la îndeplinire voia lui Dumnezeu.
Cuvintele lui Dumnezeu se împlinesc în cele mai mici detalii. El afirmă că omul ce nu crede în Fiul Său va fi respins în iad, dar cel ce va crede, va fi salvat. Va face El aceasta?

(Sintezã a mesajului expus de fr. Norberth Lieth, fondatorul misiunii „Strigătul de la Miezul Nopții”, duminică, 10 februarie 2013)

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.