Nu există comentarii încă

Dus de Duhul în pustiu

Referinţe: Luca 4.1-15

Porumbel   Duhul Sfânt este ca și vântul: vine și se duce acolo unde dorește, fără ca omul să poată interveni. În textul de față Domnul Isus Cristos este prezentat ca și omul perfect, modelul ce trebuie urmat, o viziune pe care evanghelistul Luca dorește să ne-o prezinte. Mesajul textului ar putea fi rezumat în cinci cuvinte esențiale.

1. Ascultare
Relatarea biblică începe cu un act de ascultare, așa cum regăsim de altfel și în textul Luca 3.21-22.

2. Asigurare
Dacă primul element a fost din partea Domnului, al doilea vine din partea Dumnezeului Suveran. În timpul botezului Domnului:
– Duhul Sfânt S-a coborât sub formă de porumbel
– Dumnezeu Și-a dat aprobarea peste Fiul Său
Astfel regăsim întreaga Trinitate ca fiind prezentă.

3. Ispitire
Luând cadrul mai larg oferit de un capitol anterior (Capitolul 3 al Evangheliei după Luca), găsim prezentată genealogia pe linie umană a Domnului Isus. Versetul 38 ni-L prezintă pe Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu. Ordinea evenimentelor, așa după cum este prezentată de către Luca, este următoarea: botez-genealogie-ispitire. Atunci, Adam a eșuat la testul suprem. Acum, al doilea Adam, Domnul Isus, a biruit în mod decisiv asupra inamicului întregului Univers.

4. Putere
”Isus, plin de puterea Duhului” – vers.14. Se întâmplă de multe ori ca oameni ce au experimentat fapte mărețe, experiențe deosebite, să se simtă vlăguiți, lipsiți de putere. În încercarea prin care a trecut Fiul lui Dumnezeu a rămas puternic, datorită prezenței Duhului Sfânt.

5. Libertate
În sinagogă, unde a citit textul din Isaia 61.1, Isus vorbește ca unul ce are putere și nu orice putere, ci puterea Duhului Sfânt, puterea lui Dumnezeu. Astfel are libertatea de a vorbi adevărul cu autoritatea primită de sus. Duhul Sfânt este Cel care L-a coordonat într-un mod deplin, aceasta respinge două presupuneri greșite:
a. Isus a intrat în agonie din cauza ispitirilor Diavolului
b. Diavolul a controlat totul în timpul celor 40 de zile de ispitire
Duhul Sfânt a fost Cel care L-a condus pe Domnul Isus în pustiu, prin pustiu și afară din pustiu (vers. 1 și 14). Plin de puterea Duhului a intrat și a ieșit din ispită, a fost complet posedat de Duhul.

   De ce a avut nevoie Isus de ispitire, de ce avem noi nevoie de ispitire? Unii creștinii își arată adevărata înfățișare spirituală în momentele ispitei. Martin Luther spunea că sunt necesare creștinului trei aspecte: rugăciune, meditație, ispită. Nu poți crește spiritual fără ispite puternice. În groapa cu lei Daniel a stat liniștit, bazându-se pe ajutorul lui Dumnezeu. El nu a gâdilat mustățile leilor, nu i-a provocat, ci a stat liniștit. Nu trebuie să căutăm ispita, dar atunci când ea vine, trebuie să ne alipim de Creator. Satan încearcă să transforme încercarea în ispită. Încercarea ce vine din partea lui Dumnezeu, Diavolul vrea să o deturneze. Ceva ce ne poate ajuta să creștem din punct de vedere spiritual, să devină un prilej de cădere. Nu Dumnezeu este Acela ce ne ispitește, El dorește să fim mai asemănători Lui, prin încercările pe care ni le pune înainte, vrea să ne transforme:
– încercările și testele din viața noastră sunt o parte normală a vieții
– credința va fi confirmată, ea va fi văzută de oameni
Fiecare dintre noi va fi testat de multe ori și în multe feluri, dar atâta timp cât vom fi sub influența Duhului Sfânt, vom fi biruitori.

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 7 iulie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.