Nu există comentarii încă

Generozitatea stăpânului

talantiReferințe: Matei 25:14-30

Încă de la începutul capitolului 24, observăm faptul că Domnul Isus face un apel la veghere. Şi dacă pilda fecioarelor este un astfel de îndemn, putem considera faptul că pilda talanţilor este un îndemn la slujire onestă, din toată inima. Dumnezeu are slujitori cărora le dă tot felul de sarcini. Supuşii Lui:

– sunt diferiţi
– au lucrări diferite
– au capacităţi diferite

Trebuie să remarcăm faptul că împăratul încredinţează slujitorilor săi talanţi cu scopul ca aceştia să obţină profit. Primul şi al doilea reuşesc în ascultarea lor faţă de stăpân şi îşi dublează profitul. Aceasta pentru că îndată au acţionat în spiritul ascultării de stăpân. Cuvântul „îndată” face diferenţa între viaţă şi moarte, lucru pe care, cu uşurinţă, îl putem remarca şi în Evanghelia după Matei 14.22-32.

La momentul întoarcerii stăpânului, cei trei slujitori sunt chemaţi să dea socoteală. Din conversațiă redată în textul Scripturii putem observa următoarele:
– cei doi slujitori eficienți au acţionat
– al treilea a făcut cel mai probabil strategii de acţiune, tot felul de planuri, orice altceva, dar nu a acţionat.

Putem vorbi aici despre un principiu, este vorba despre principiul ascultării şi al supunerii. Nimic din ce avem nu ne aparţine, totul ne este încredinţat pentru o vreme.
– Ai o familie? Bucură-te de ea. Domnul ţi-a dat-o.
– Ai locuinţă? Binecuvântat fie Dumnezeu, El ţi-a făcut rost de ea!
– Ai o maşină? Bucură-te de ea şi foloseşte-o cu înţelepciune, căci ochii Domnului sunt peste tine!
– Ai o afacere? Cred că nu mai este nevoie să spunem că oricând poţi da faliment dacă Dumnezeu Îşi retrage binecuvântarea Sa.
– Ai un serviciu? Fii recunoscător pentru Cel care îţi dă pâinea cea de toate zilele!

În centrul acestei pilde se află Stăpânul, care oferă resursele sale. Din textul nostru putem deduce 2 direcţii în care ne putem îndrepta:
– accepţi responsabilitatea încredinţată şi cu toată fiinţa ta te supui Stăpânului: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată fiinţa ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău.”
– respingi oportunitatea de a sluji cu ceea ce ţi s-a încredinţat şi vei ascunde talantul, nefăcând nimic. De remarcat: Va fi ruşinos momentul când va trebui să dai socoteală.

Trebuie să scoatem în evidenţă şi deznodământul celor 2 direcţii pe care putem alege:
– apreciere și răsplată: Bine, rob bun și credincios!”
– dispreț și pedeapsă: plânsul și scrâșnirea dinților”.
Ambele expresii ne duc cu gândul la finalul existenţei noastre, la clipa în care viaţa noastră va fi răsplătită sau osândită.

Sunt răsplătite nu profitul în sine, ci eforturile depuse. Fiecare dintre cei 2 robi buni și credincioși au dublat ceea ce au primit. Procentajul este 100%, indiferent că vorbim de 2 sau de 5 talanţi. Din păcate, robul leneș nu numai că nu a adus profit stăpânului său, dar i-au cauzat și pierderi, întrucât talantul oferit a stat ascuns, nefiind folosit.

Oare viața noastră este folosită pentru gloria Stăpânului nostru sau provocăm doar pierderi, o irosire a valorilor pe care El ni le-a oferit?

(Mesaj expus de Ioan Scheau, duminică, 15 martie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.