Nu există comentarii încă

Ispita

Referinţe: Evrei 2.18

Jesus_PrayingExistă tensiune între popoare, între culturi, între oameni. Biserica există într-o astfel de lume, iar lumea influenţează Biserica. Există presiuni economice şi sociale în societatea modernă. Există o sumedenie de ispite şi tentaţii cu care oamenii, şi mai ales credincioşii, sunt confruntaţi zi de zi. Uneori se pare că nu mai există cale de scăpare. Ce este de făcut? „Şi prin faptul că El însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi.” Cea mai calificată persoană ce poate veni în ajutorul celor ispitiţi este Domnul Isus Cristos.

Iosif reprezintă, într-o anumită măsură, arhetipul vechi-testamental al Domnului Isus. El a avut parte de greutăţi şi tentaţii:
– ură din partea fraţilor săi: „Fraţii lui au văzut că tatăl lor îl iubea mai mult decât pe ei toţi şi au început să-l urască. Nu puteau să-i spună nici o vorbă prietenească.” Geneza 37.4
– tentaţii cauzate de bunăstarea materială şi financiară: „De îndată ce Potifar l-a pus mai mare peste casa lui şi peste tot ce avea, Domnul a binecuvântat casa Egipteanului din pricina lui Iosif; şi binecuvântarea Domnului a fost peste tot ce avea el, fie acasă, fie la câmp.” Geneza 39.5
– tentaţii fizice din partea soţiei lui Potifar: „După câtăva vreme, s-a întâmplat că nevasta stăpânului său a pus ochii pe Iosif şi a zis: „Culcă-te cu mine!” Geneza 39.7

   Iosif a fost o persoană deosebită, pentru care statutul de demnitar nu a cauzat mândria şi nici nu s-a lăsat înlănţuit de poftele trupeşti. Domnul Isus s-a situat însă cu mult peste acest nivel, întrucât El a cunoscut sfinţenia desăvârşită. Din punct de vedere juridic, Satan a fost biruit. Păcatul ce a fost dus la îndeplinire, dar care a fost recunoscut şi părăsit de către cel care l-a comis, nu mai are valoare asupra omului. Credinţa în jertfa Fiului lui Dumnezeu atrage asupra credinciosului iertarea. Tolstoi declara la un moment dat: „În afara credinţei am găsit doar moartea”. Isus Cristos este Marele Preot, reprezentantul nostru înaintea Tronului de har. El a făcut ispăţire pentru fiecare om. Cum putem scăpa de ispite, care sunt modalităţile pe care Dumnezeu le foloseşte?

1. Înainte de ispită
Dumnezeu ne aduce la cunoştinţă anumite adevăruri, ne formează într-un anume fel caracterul, astfel încât să putem fi pregătiţi la momentul confruntării.
2. În timpul ispitei
În timpul rugăciunii agonizante din Grădina Ghetsimane, Domnul Isus a fost încurajat de către un înger.
3. După ispită
După confruntarea cu ispită, pot surveni două situaţii:
– înfrângerea ce rezultă după căderea în ispită
– biruinţa celui ce nu se pleacă în faţa celui rău.

   Putem trece de ispită cu succes, aceasta va oferi răsplata. „Nu v-a ajuns nici o ispită, care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Cor. 10.13 „Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci după ce a fost găsit bun, va primi cununa vieţii pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc.” Iacov 1.12 Billy Graham spunea că cea mai bună metodă de a rezista în faţa ispitei este să fugi de ea.

   Aşadar, nu joaca cu păcatul, ci tratarea cu seriozitate a tentaţiilor este necesară pentru stabilitatea unei vieţi de credinţă. Cununa vieţii este promisă de Dumnezeu celor ce Îl iubesc.

(Sintezã a mesajului expus de fr. Cornel Drăgoi, duminică, 29 septembrie 2013)

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.