Nu există comentarii încă

Laodiceea, biserica ce produce greata

laodiceeaReferințe: Apocalipsa 3.14-22

Biserica din Laodiceea este singura biserica menționată în Noul Testament despre care Domnul Isus mărturiseşte că îi produce greaţă. Iar atunci când Stăpânul Bisericii spune un astfel de lucru, vorbim despre o situație gravă. În Vechiul Testament profetul Isaia a mai adus un asemenea mesaj din partea lui Dumnezeu, mărturisind că Îi este scârbă Creatorului de formalismul religios din închinarea poporului Său.

Biserica din Laodiceea era aşezată într-un context important în Asia Mică. Orașul Laodiceea a fost întemeiat de către împăratul Antioch al II-lea, orașul fiind denumit după prima sa soție, Laodice, un cuvânt compus din două părți: popor şi opinie, cu alte cuvinte opinia oamenilor – democrație. Vorbim aici despre înlăturarea teocraţiei – deciziile bazate pe hotărârea lui Dumnezeu, şi instalarea democrației – a deciziilor omeneşti.

Laodiceea era denumit şi orașul milionarilor, un corespondent antic al băncilor elvețiene contemporane. Industria textilă s-a dezvoltat foarte mult, în mod special ţesăturile din lâna neagră, un produs accesibil în mod special bogaţilor. Un centru medical foarte important, specializat pe oftalmologie, pudra frigiană fiind recunoscută ca fiind de o valoare deosebită. Zeul Men Karu ţinea centrul închinării religioase.

Problema orașului era una însă deosebită: resursele de apă erau precare şi de slabă calitate. Însă izvoarele de apă termală de la Hierapolis şi cele de apă dulce de la Colose au fost ţinta dorinţelor celor din Laodiceea, astfel încât, cu ajutorul apeductelor în lungime de 10km, această problemă a ajuns să fie oarecum rezolvată. Dar datorită lungimii mari a aducţiunii apei din izvoarele cu apă fierbinte, aceasta ajungea în oraș doar caldă, aspect folosit de către Domnul Isus în pledoaria Sa împotriva bisericii din acest oraș antic.

1. Cum se prezintă Cristos Bisericii? – vers. 14

– Cel ce este Amin, adică „așa să fie”. În democraţia ce se instaurase în biserică, Domnul Isus a dorit să reinstaureze teocraţia, controlul lui Dumnezeu.
– Cel ce este martorul credincios. Când este înlăturată voia lui Dumnezeu ai doar calitatea de inculpat, dar Domnul Isus nu este un martor mincinos, ci depune o mărturie veridică.
– Cel ce este începutul zidirii lui Dumnezeu. Isus Cristos este etalonul, El este Cel la care trebuie raportat totul. Credincioşii au ajuns încet-încet să scoată afară din biserică autoritatea lui Dumnezeu. Biserica şi-a pierdut standardul, şi-a pierdut etalonul. Oare nu se întâmplă asemenea lucruri şi astăzi, când fiecare face ce vrea, ca în vremea judecătorilor din Vechiul Testament?

2. Ce condamnă Cristos la Biserica din Laodiceea? – vers. 15-17

Acuzaţia pe care o aduce Domnul Isus este că biserica nu era nici rece, nici în clocot, ci doar caldă. Apa rece te împrospătează, tot astfel învăţătura sănătoasă te împrospătează, aducându-te în prezenţa Acelui ce este esenţa tuturor lucrurilor. Biserica nu era una fierbinte şi astfel nu putea aduce vindecarea spirituală pentru oamenii ce aveau nevoie de ea. Bolnavii se foloseau de proprietăţile apelor termale, şi ce bine ar fi fost ca şi biserica să facă același lucru pentru bolnavii spirituali – păcătoşii.

Îl pot găsi oamenii, prin viaţa mea, pe Cristosul trimis în lume de Dumnezeu pentru păcătoşi? Oare nu zicem: am locul meu în biserică, am parte de programe, am tot ce-mi trebuie pentru confortul meu? Sau ne punem la dispoziția celor ce au nevoie de ajutorul nostru spiritual?

3. Soluția oferită de Domnul Isus – vers. 18-20

Deși situația bisericii din Laodiceea era una compromisă total, măreţia lui Dumnezeu se arată încă o dată: este oferită din nou graţia şi iertarea Domnului, împreună cu căinţa sinceră şi întoarcerea sub autoritatea Celui Sfânt. Obiectivul nostru suprem nu trebuie să fie o viaţă fără probleme, fără boli sau alte situaţii complicate, ci trăirea în conformitate cu voia Lui. O viaţă aflată la dispoziția Domnului, o viaţă care-L onorează, o viaţă care-L pune mai presus de orice, trebuie să fie obiectivul nostru pe Pământ.

4. Promisiunea Domnului Isus – vers. 21

„Celui ce va birui îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.” Cum, Doamne? Este posibilă o astfel de promisiune chiar şi pentru biserica din Laodiceea? Există o șansă așa de mare pentru fiecare dintre noi, chiar dacă am trăit așa departe de Tine?

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 18 ianuarie 2015)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.