Nu există comentarii încă

Lucrarea înțelepciunii în momente de criză

Referințe: 1 Samuel 25:1-42

Abigail Pleads with David I Samuel 25:18-31În pasajul nostru de referință ne întâlnim cu un moment de cotitură din viața lui David. Atenția ne este atrasă de trei personaje: David, Nabal și Abigail. David este așezat cu tabăra în apropierea fermei unui om bogat pe nume Nabal. Numele lui înseamnă nebun și pe bună dreptate, întrucât avea un caracter josnic, ajungând un blestem pentru cei din jurul lui. Era însă foarte bogat. În vremea tunsului oilor angajații își primeau plata de la stăpâni, păzitorii turmelor erau recompensați, se făceau ospețe și era un prilej de mare sărbătoare. David își trimite slujitorii la Nabal cu urări de bine și cu complimente după ce au păzit turmele acestuia fără plată. Conform obiceiului oamenii se duc acum să aducă darul. Nabal însă a refuzat să-i răspundă cu bunătate lui David și oamenilor lui, l-a insultat pe viitorul rege și chiar și pe tatăl lui. Orbit de furie David vrea să se răzbune. El nu trece peste faptul că Nabal e nebun, ci vrea să-l ucidă. Împreună cu patru sute de oameni pornește spre a-și pune în aplicare răzbunarea. Dintr-un David milostiv vedem acum un David plin de furie și răzbunător.

În acest moment intră în scenă Abigail, soția lui Nabal. Ea pregătește un dar consistent și merge în întâmpinarea lui David pentru a-l îmbuna. Se închină până la pământ în fața lui David într-un gest de supunere, arătând o mare bunătate, dar și înțelepciune și inteligență. Își asumă vina celor întâmplate din cauza soțului ei pentru a-l scăpa pe acesta și familia lor. Abigail își asumă rolul de avocat care, prin umilință, pledează pentru o cauză mult mai mare – cea a iertării. Este momentul în care Dumnezeu intersectează parcursul lui David oprindu-l de la a face un lucru rău. Răzbunarea este a lui Dumnezeu.

Biruințele de ieri nu înseamnă biruințele de azi sau biruințele de mâine. David a fost milostiv, nu s-a atins de unsul Domnului – Saul, însă acum, orbit de furie, a căutat răzbunarea. Pentru o biruință continuă avem nevoie de Dumnezeu. Răzbunându-ne ne facem rău nouă înșine. Pângăriți de păcat noi am luat calea răzvrătirii, a rebeliunii, ridicând pumnul înspre Dumnezeu în semn că știm noi mai bine ce să facem. În dragostea sa, Dumnezeu ni l-a trimis însă pe Domnul Isus să intersecteze calea noastră, să-și asume vina nelegiuirii noastre, să pledeze și să câștige pentru noi iertarea lui Dumnezeu. Depinde de noi să ne lăsăm intersectați de el și să trăim o viață de biruință continuă în Domnul Isus.

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 10 noiembrie 2013)

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.