Nu există comentarii încă

Lutul în mâna Olarului

Referințe: Ieremia 18:1-11

olaritulÎn perioada prezentată de pasajul nostru de referință vasele din lut erau la mare căutare. Olăritul era o îndeletnicire foarte cunoscută în Israel, olarul fiind așadar foarte popular. Ieremia a fost unul din oamenii prin care Dumnezeu a vorbit poporului în vechime și de această dată Dumnezeu alege să-i vorbească în casa olarului. Într-o vreme în care poporul era preocupat de lucruri străine de voia lui Dumnezeu, Ieremia înțelege că Domnul vrea să vorbescă din nou poporului. Geneza 2:7 ne arată cum marele Olar a frământat țărâna pământului și ne-a modelat pe noi, a suflat duh de viață peste noi și ne-a plămădit cu voință liberă să ne alegem singuri destinul, oferindu-ne posibilitatea de a petrece veșnicia cu El, dacă vrem acest lucru. Avem niște hotare ale vieții între care avem șansa să alegem să trăim cu Dumnezeu. Așa cum olarul, dacă atunci când frământă lutul, acesta nu ia forma pe care el o dorește, începe remodelarea lui, și Dumnezeu are suveranitatea și autoritatea de a interveni în viețile noastre pentru a ne remodela. În pasajul nostru Dumnezeu alege să avertizeze poporul că dacă nu-și îndreaptă faptele este pasibil de pedeapsă. Ca mare Olar El are puterea de a zdrobi lutul, de a îndepărta cioburile și de a restaura vasul așa cum El îl dorește. Poporul Israel s-a dat după neamuri, a ales greșit, iar Ieremia nu a fost ascultat.

Dumnezeu așteaptă de la noi să ne îndreptăm umbletele și faptele noaste. El nu vrea să ne lovească, nu vrea să ne zdrobească, ci vrea să-i auzim chemarea de a fi un lut maleabil în mâinile lui și să ne lăsăm modelați. El dorește să ne prelucreze mințile și inimile, vrea să aducă mântuire, izbăvire, restaurare. Nu vrea moartea păcătosului, ci vrea ca omul să se pocăiască. Aceasta este lucrarea pe care vrea să o așeze în vasul nostru de lut, în inima, în ființa noastră. Vrea să ne umple vasul cu evanghelia lui, cu darul cântării, cu Cuvântul lui, cu mesajul mântuirii. Acest mesaj despre Cristos trebuie să ajungă până la marginile pământului. Cu ce umplem noi vasele noastre, cine se folosește de vasele noastre? Domnul ne oferă posibilitatea mântuirii și pune sângele său în talger în schimbul pocăinței și credinței noastre. Avem posibilitatea de a alege astfel încât să nu-i pară rău Domnului de binele pe care are de gând să ni-l facă, iar în ziua judecății, asemeni unui olar să ne zdrobească și să ne osândească pentru veșnicie dacă alegerea noastră a fost sa-l nesocotim.

(Sintezã a mesajului expus de fr. Viorel Candreanu, pastor al Bisericii Baptiste Betel din Ipotești, Suceava , vineri, 18 octombrie 2013)

 

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.