Nu există comentarii încă

Naaman vindecat de lepră

Referinţe: 2 Împăraţi 5:1-18

1. Context istoric

Naaman era căpetenia oştirii împăratului Siriei, om cu mare trecere înaintea stăpânului său şi văzut bine de toată lumea. Era însă bolnav de lepră. Roaba soţiei lui era o fetiţă din Israel care îi îndreaptă spre proorocul Elisei, convinsă că va fi tămăduit. Împăratul Israelului înţelege greşit acţiunea împăratului Siriei care intervine pentru slujbaşul său şi este cuprins de disperare. Sub influenţa preconcepţiilor interpretează gestul împăratului Siriei ca pe o provocare. Proorocul Elisei trimite însă vorbă cu instrucţiunile precise ce trebuie îndeplinite pentru ca Naaman să fie tămăduit. Sub influenţa unor aşteptări irealiste, Naaman este indignat de atitudinea lui Elisei şi nu vrea să se conformeze. Se simte înjosit, jignit şi desconsiderat de faptul că Elisei nici nu a catadicsit să îl vadă. Sub impulsul mâniei decide să plece şi ia aşadar decizia greşită.

2. Context actual  

Aşteptări cu care venim la Casa Domnului  

Sub influenţa aşteptărilor mai mult sau mai puţin realiste, de multe ori nu recepţionăm mesajul corect. Ascultarea noastră este viciată, mesajul este perceput greşit, interpretarea de asemenea, decizia fiind implicit una eronată, determinând efecte nedorite. Stăpâniţi de preconcepţii, ascultarea noastră este afectată. Auzim, însă nu dăm atenţie, nu ascultăm. Suntem distraşi de la perceperea corectă a Cuvântului prin însăşi atitudinea noastră neconformă în prezenţa lui Dumnezeu. Ruşinea, ca rezultat al expunerii păcatului (leprei), ne impiedică să ascultăm corect. Expunerea păcatului, dezvăluirea leprei, generează o recepţionare corectă a Cuvântului, puterea lui Dumnezeu putând să se facă simţită în viaţa noastră. Ascultarea corectă duce la conformare. Expunerea în faţa lui Dumnezeu cu sinceritate, cu aşteptarea de a asculta şi a primi Cuvântul Său în inimă, duce la o ascultare corectă şi neviciată, la conformare şi la împlinire. Atunci se produce experimentarea puterii lui Dumnezeu.

3. Concluzii

Aşa cum Naaman ascultă în final şi este tămăduit, conştienţi de păcatul nostru, trebuie să ne dezbrăcăm de noi, de aşteptările noastre, de prejudecăţi şi preconcepţii, lăsând Cuvântul pur al lui Dumnezeu să ne inunde auzul, mintea şi inima, iar în acest fel se va produce vindecarea de lepra păcatului şi în noi.

Sinteză a mesajului expus de fratele Teofil Gavril, Duminică 06.01.2013 

 

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.