Nu există comentarii încă

Pericolul anturajelor nepotrivite

oameniReferințe: 1 Împăraţi 22.1-28

Ahab a fost un împărat al lui Israel, care împreună cu soția sa a influenţat negativ poporul lui Dumnezeu. Iosafat, împăratul lui Iuda, a fost opusul primului menționat, un împărat care şi-a pus viaţa în slujba Dumnezeului adevărat. O greșeală pe care a făcut-o însă, a fost că a intrat în anturaje greşite. „Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori!” Psalmul 1.1 Unde este cel mai bine să fii: cu un anturaj bun, în prezenţa oamenilor ce-L caută pe Dumnezeu sau împreună cu anturaje nepotrivite, lângă oameni ce batjocoresc Numele Celui Sfânt?

1. Anturajele nepotrivite sunt inițiate de persoane periculoase

Deși intențiile lui Iosafat sunt bune, Ahab ajunge să dicteze în cele din urmă. Tot astfel, în zilele noastre cei care ajung să-şi impună intențiile lor rele în vieţile noastre, distrug mult bine. Dumnezeu a scos pe Iosafat din pericolul cauzat de anturajul în care s-a angrenat, însă avea să suporte în cele din urmă urmările propriilor alegeri.

2. Anturajele negative sunt susținute de personaje îndoielnice

Este necesar să înțelegem ce este prioritar în viaţa noastră. Este important ca scopurile noastre să treacă printr-un filtru: Cuvântul lui Dumnezeu. Iosafat, înainte de plecarea la luptă, a solicitat ca mai întâi să fie chestionat Dumnezeu cu privire la cât de bun este planul inițiat de Ahab. Parcă toată această scenă a pregătirii de război a fost una orchestrată. Nu mai puțin de aproape patru sute de prooroci au asistat la acest sfat şi toți au aprobat decizia împăratului, indiferent care era de fapt voia lui Dumnezeu. Vocea profetului a fost înlocuită de vocea liderului. Poate să reziste numai acela care rămâne aproape de vocea lui Dumnezeu, numai acela pentru care prioritatea este ascultarea de voia Creatorului. În cazul prezentat, cantitatea numărului de prooroci a fost invers proporţională cu calitatea acestora. Slujitorul care a încercat să-l influenţeze pe proorocul Domnului – Mica, nu a încercat să facă altceva decât să anihileze vocea conştiinţei. Persoanele îndoielnice încearcă să influenţeze negativ persoanele cu intenții bune.

3. Consecinţele anturajelor nepotrivite

I. Alienarea spirituală
Iosafat a ajuns să se simtă singur, fiind înconjurat de oameni ce aveau planuri diametral opuse de ale lui.

II. Schimbarea identităţii
Împăratul Ahab şi-a schimbat hainele cu scopul deturnării atenţiei armatei siriene. Dumnezeu a intervenit însă şi a schimbat lucrurile în conformitate cu adevărul. Există vreun lucru în viaţa noastră pentru care să dorim să ne schimbăm identitatea?

Dacă ai ajuns în anturaje nepotrivite, nu te considera obligat să mergi mai departe în greșeala ta! Poți ieși din această capcană, poți respinge intențiile rele, îți poți reveni şi poți alege să mergi pe o cale bună. Aceasta este dovada tăriei de caracter. Ai puterea de a spune „NU” anturajelor nepotrivite! Cel mai bun anturaj de care poți avea parte este anturajul lui Cristos, singurul care te poate duce în prezenţa lui Dumnezeu.

(Mesaj expus de fr. Cornel Marcu, pastor în loc. Tiur, duminică, 28 septembrie 2014)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.