Nu există comentarii încă

Pregătiți-vă pentru întâlnirea cu Dumnezeu!

Referinţe: Evrei 12.14-29

timeEpistola către Evrei are un fir epic asemănător cu cel al unei predici. În pasajul de față autorul epistolei aduce în atenția noastră două sfaturi și trei avertizări: urmăriți pacea și sfințirea, feriți-vă de învățături false, de curvie și de a fi lumești.

1. Urmăriți pacea – vers. 14a

Texte ca cele din 1 Corinteni 14.1 ne ajută să înțelegem că pacea adevărata provine de la Dumnezeu, iar lumea nu o poate oferi. Cel care nu a cunoscut pacea oferită de Dumnezeu nu poate înțelege acest dar al Domnului. Este bine să trăim în pace unii cu alții, este bine să facem pace în jurul noastru, dar pacea oferită de Dumnezeu este standardul absolut în acest domeniu. Matei 5.9: ”Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!”

2. Urmăriți sfințirea – vers. 14b

Sfințirea merge mână-n mână cu pacea, este reversul monedei. Așa cum o monedă are două fețe, sfințirea este reversul păcii. Evrei 2.11: ”Căci Cel ce sfinţeşte şi cei ce sunt sfinţiţi sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este ruşine să-i numească „fraţi”. Uitându-ne la viața noastră de zi cu zi ne vine greu să credem că suntem plăcuți lui Dumnezeu. Vedem căderile zilnice de care avem parte, iar aceasta nu ne ajută, însă promisiunile Cuvântului Sfânt ne oferă liniștea, El ne promite că vom fi ca El – 1 Ioan 3.2. Evrei 12.24 ne oferă o promisiune suplimentară: sângele Mântuitorului ne oferă salvarea.

3. Feriți-vă de învățături false – vers. 15

Există două învățături greșite în creștinismul contemporan, care nu fac altceva decât să deformeze imaginea corectă a lucrurilor:
– mântuirea realizată prin fapte – trebuie să ne forțăm la o trăire care să câștige mântuirea noastră
– mântuirea prin har – nu mai contează felul în care ne trăim viața atâta timp cât am fost salvați
Învățăturile false proiectează un Dumnezeu fals.

4. Feriți-vă de curvie – vers. 16

Generația în care trăim ”mustește” de pofte și lipsă de înfrânare. Esau este dat de Biblie ca exemplu în ceea ce privește trăirea unei vieți care-L dezonorează pe Dumnezeu. Atunci când nu-ți pasă de ascultarea de Dumnezeu, Creatorul consideră aceasta drept curvie, lipsă de fidelitate din partea creației. Sfânta Scriptură ne poruncește să ne ferim de o astfel de stare!

5. Feriți-vă de a fi lumești

Stilul de viață ușuratic este un stil de viață care-L dezonorează pe Dumnezeu. Lumea este opusul a ceea ce dorește Dumnezeu. Isaia 55.6: ”Căutaţi pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemaţi-L câtă vreme este aproape.” Timpul ne este pus la dispoziție, însă nu știm cât mai avem de trăit, de aceea Scriptura ne îndeamnă să ne trăim viața cu înțelepciune spre slava lui Dumnezeu.

(Sintezã a mesajului expus de fr. Cristian Gălățeanu, pastor al Bisericii Sfânta Treime din Iași, duminică, 8 decembrie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.