Nu există comentarii încă

Relaţii frânte – ne asumăm responsabilitatea?

Întâlnire de tineret – 21 aprilie 2017

Text de referinţă: Geneza 42

Majoritatea dintre noi cunoaştem cum este să ai parte de dezamăgiri, însă mai rău este să le ai în urma unor relaţii rupte. Iosif este un exemplu al acestui tip de relaţii. Problema relaţiei nu a pornit de la el, ci ruptura făcută între el şi fraţii lui a avut rădăcini  în fapta fraţilor. Aceştia l-au vândut, răzbunându-se pe faptul că el era favoritul tatălui lor. Astfel a ajuns Iosif în Egipt.

Dacă ne-am pune în situaţia lui Iosif, cel mai probabil că am fi revoltaţi şi nu am putea ierta greşeala, nu-i aşa? Totuşi, să vedem cum a reacţionat Iosif.

Odată cu trecerea timpului, el a dobândit un post politic înalt în împărăţia Egiptului şi aceasta doar pentru că Îi era credincios lui Dumnezeu. Avea putere şi bogăţie la picioarele lui, însă acestea nu l-au orbit. Credincioşia sa înaintea Domnului i-a adus binecuvântări, chiar în mijlocul unor situaţii dificile. Cum este oare să nu îţi mai vezi fraţii timp de 13 ani, ştiind ce problemă te desparte?

Prin Iosif, Dumnezeu a hrănit nu doar Egiptul în timpul celor şapte ani de foamete, ci şi ţările dimprejur. Aşadar, şi fraţii lui Iosif au fost afectaţi de foamete şi aveau să aibă parte în viitor de o confruntare la care nu se aşteptau. Erau oare pregătiţi pentru o asemenea încercare?

Iosif şi-a testat fraţii, acuzându-i de a fi iscoade. Deşi ar fi putut s-o facă, el nu s-a răzbunat, ci a dat în cele din urmă dovadă de milă şi iertare. S-a îngrijit de drumul fraţilor săi înapoi spre casă şi de hrana lor.

Suntem gata să reparăm relaţiile frânte, chiar şi în cazurile în care nu avem nicio vină? Iertăm sau ne răzbunăm? Iosif a dat dovadă de responsabilitate şi şi-a asumat dreptul şi obligaţia de a ierta. A avut de ales între bine şi rău, între a ierta şi a se răzbuna, iar alegerea lui nu a fost una simplă.

Eşti gata şi tu să îţi asumi responsabilităţile sau să fugi de ele? Dumnezeu te provoacă să îndrăzneşti să ierţi, iar binecuvântarea Lui nu va întârzia.

(Mesaj sustinut de pastorul Daniel Cioban în data de 21 aprilie 2017, articol preluat de Robert Scheau)

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.