Nu există comentarii încă

Repararea relaţiilor – Iosif se descoperă

Întâlnire de tineret

Text de referinţă: Geneza, cap. 44, 45

Aceste două capitole ne prezintă felul în care se repară relaţiile distruse la un moment dat. Ne aducem aminte de relaţia dintre Iosif şi fraţii lui şi de greşelile din trecut. În capitolul 44 putem vedea cum Iosif continuă cu testele la adresa fraţilor săi. El nu le-a oferit iertare imediat după ce s-au întâlnit; dacă stăm bine să ne gândim, au trecut aproape doi ani de când fraţii săi au tot venit în Egipt pentru hrană.

Creştinii ar trebui să fie grabnici în a ierta, însă nu trebuie să se încreadă repede în oameni. Acesta este motivul pentru care Iosif nu şi-a descoperit identitatea de la început.

Noi nu trebuie să ţinem mânie pe cei care ne-au greşit. Atunci, ce trebuie să facem? Trebuie să iertăm, dar acest lucru nu înseamnă încredere imediată, o încredere necondiţionată. Haideţi să vedem ce trebuie să facem când trebuie să avem încredere în oameni şi care sunt acele persoane.

Există trei categorii de persoane ce folosesc diferit încrederea acordată:

1. Confidenţii

Acest tip de oameni îţi oferă iubire necondiţionată, adică ţin cu adevărat la tine. Ei îţi sunt alături când îţi merge bine, dar şi când eşti în valea suferinţei. Confidenţii sunt lângă tine pentru că vă acordaţi încredere reciprocă.

2. Colegii

Tipul acesta de persoane nu stau lângă tine pentru că ţin la persoana ta, ci datorită faptului că tu reprezinţi o cauză de pe urma căreia ei pot beneficia. Multe persoane confundă confidenţii cu colegii. Aceştia din urmă, dacă găsesc o cale de a ajunge mai repede la o anumită ţintă, te vor lăsa deoparte imediat şi te vei trezi părăsit, pentru că nu mai prezinţi interes. Trebuie studiate cu mare atenţie persoanele cu care intri în contact, pentru a nu identifica greşit motivul pentru care ele vin la tine. Aceasta te va ajuta să eviţi posibile dezamăgiri.

3. Camarazii

Aceste persoane nu îţi sunt alături nici datorită ţie, nici pentru o anumită cauză pe care o porţi, ci pentru că aveţi duşmani comuni. Poţi avea parte de durere atunci când realizezi că ai confundat camarazii cu confidenţii sau cu colegii, pentru că ai aşteptat ceva ce nu vei primi niciodată.

Pentru a nu avea parte de neplăceri, ar trebui să găseşti cauza care aduce persoane în jurul tău. Aşadar, trebuie să fii grabnic la iertare, dar precaut în încredere. Iosif a testat această încredere pe care voia să le-o acorde fraţilor săi şi a folosit paharul său în această testare. L-a pus în sacul lui Beniamin, fiul mult iubit de Iacov. De aici au decurs interogări şi percheziţii, tocmai pentru că Iosif a vrut să vadă dacă inima fraţilor săi s-a schimbat. Aceasta a cauzat multă frământare în rândul fraţilor lui Iosif, ştiind ce i-au promis lui Iacov, şi anume că îl vor duce pe Beniamin cu bine înapoi.

Tu ce ai face dacă ai fi într-o situaţie asemănătoare, ai dispera? Iuda a fost fratele care răspundea de Beniamin. Pus faţă în faţă cu o situaţie ce ţinea de viaţă şi de moarte, el a fost gata să se jertfeacsă. Ei bine, acesta a fost capătul îndoielii lui Iosif. După toate testele la care au fost supuşi fraţii săi, Iosif şi-a descoperit identitatea.

Vedem cum Dumnezeu a creat un ansamblu de întâmplări şi de conjuncturi menite să ofere învăţătură pentru vremea de atunci, dar şi pentru ca noi să putem învăţa ce este iertarea şi ce înseamnă să nu te încrezi de prima dată în persoane? Când există schimbare şi pocăinţă în inimile noastre, Dumnezeu aduce relaţiile frânte la viaţă şi le repară.

 (Mesaj sustinut de pastorul Daniel Cioban în data de 21 aprilie 2017, articol preluat de Robert Scheau)

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.