Nu există comentarii încă

Să punem în negoț ceea ce avem de la Domnul

Referinţe: Matei 25.14-30

talanti   ”Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit”. (1 Petru 4.10) În Trupul lui Cristos (Biserica) fiecare dintre noi avem un dar pe care să-l folosim pentru edificarea acestui organism viu. Textul de față ne învață despre credincioșia privitoare la lucrurile încredințate nouă. În Matei 24.3 ne este arătată dorința ucenicilor de a afla detalii cu privire la vremurile viitoare. Pe baza acestei dorințe Domnul Isus Cristos începe să-i învețe despre necesitatea vigilenței credincioșilor. Pentru ca această stare de continuă veghere să aibă rezultatul scontat să privim la câteva aspecte de care trebuie să ținem seama.

1. Ceea ce avem nu este al nostru – vers.14

   În trecut era ceva obișnuit ca oamenii înstăriți să efectueze călătorii lungi. Aceștia își încredințau averea unor oameni de încredere și destoinici aflați în slujba lor, oameni ce trebuiau să păstreze și să dezvolte averea încredințată.
– Psalmul 24.1: ”Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea şi cei ce o locuiesc!”
– Hagai 2.8: ”Al Meu este argintul şi al Meu este aurul, zice Domnul oştirilor”
Dumnezeu are dreptul, noi avem responsabilitatea. El este Stăpânul, iar noi suntem managerii.

2. Ceea ce ne este dat, ne este dat după puterea noastră – vers.15

   ”O grindină mare, ale cărei boabe cântăreau aproape un talant, a căzut din cer peste oameni. Şi oamenii au hulit pe Dumnezeu, din pricina urgiei grindinei, pentru că această urgie era foarte mare.” Apocalipsa 16.21 Ca și măsura de greutate, talantul era echivalentul a circa 36 de kilograme, iar din punct de vedere al materialului din care era făcut, era diferit în funcție de acesta: aur, argint sau cupru. Se estimează că un talant era echivalentul a douăzeci de ani de muncă ai unui muncitor obișuit. Valoarea actualizată a talanților din acea vreme ar fi următoarea: 5 talanți=1,5 milioane dolari, 2 talanți=600.000 dolari, 1 talant=300.000 dolari. Așadar, vorbim despre sume deloc neglijabile, putând astfel să înțelegem valoarea resurselor pe care le are Dumnezeu. Fiecăruia i s-a încredințat după puterea Sa. Ai permis Domnului să lucreze în viața și prin viața ta conform capacității pe care Ți-a dat-o?

3. Trebuie să investim ceea ce am primit – vers.16

   ”Îndată” – acesta a fost timpul investiției eficiente pentru primul slujitor. Despre al 2-lea nu ni se spune să fi acționat imediat, însă munca lui a fost eficace. Ultimul slujitor a preferat să îngroape talantul, alegând prin aceasta să nu-și asume nici un risc, oprind totodată și posibilitatea câștigului. Tu ești singurul care poate folosi darul pe care-l ai! L-ai folosit sau ai preferat să-l îngropi?

4. Va veni o vreme a socotelilor – vers.19

   Dumnezeu va face socotelile, iar dinaintea Lui nimeni nu poate fugi. Domnul Isus va reveni! Dacă ne-am gândi cu adevărat la aceasta, am investi mai mult în comorile eterne. ”Aşa că fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuşi lui Dumnezeu.” Romani 14.12 Vremea judecății se apropie, se pune întrebarea: cum mi-am administrat viața, familia, serviciul, relațiile?

5. Ce facem cu ceea ce avem arată ce Dumnezeu avem – vers.20-25

   Se poate constata entuziasmul lucrătorului credincios în a da socoteală stăpânului său.

Ce fel de oameni ar trebui, să fim așteptând și grăbind venirea Domnului? Răsplata Stăpânului urmează efortului și rezultatului meritoriu pe care l-au avut cei doi slujitori, care au avut în vedere slujirea cu bucurie și eficiență. Dumnezeu este în căutare de oameni credincioși cărora să le încredințeze bogățiile Împărăției Sale.

Dacă primii doi au pus accentul pe stăpân: ”(tu) mi-ai dat”, al 3-lea a pus accent pe propria persoană: ”(eu) am știut”. Perspectiva a fost una greșită, nemulțumirea deformând viziunea. Entuziasmul primilor doi revelează părerea bună cu privire la stăpân, nemulțumirea celuilalt slujitor arată părerea rea. Slujitorul leneș a realizat exact ce și-a propus: nimic. Dacă nu stabilim planuri împreună cu Dumnezeu, atunci nici noi nu vom realiza altceva decât… nimic. Mii și milioane de oameni se îndreaptă spre iad. Ce facem noi pentru a schimba aceasta, ce facem noi pentru salvarea sufletelor lor? Primii doi au văzut o oportunitate deosebită, al treilea a văzut o problemă. Primii doi au investit, al treilea a irosit.

6. Ceea ce noi avem trebuie să utilizăm – vers.26-27

   Dumnezeu ne cheamă să lucrăm cu credincioșie și eficiență.

7. Ceea ce știi și ceea ce faci te va duce la abundență sau agonie – vers.29-30

De remarcat contrastul dintre rezultatele implicării sau neimplicării în ascultarea de stăpân:
A. – ”Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”
B. – ”Iar pe robul acela netrebnic, aruncaţi-l în întunericul de afară: acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor.”
Nu ascunde talantul pe care ți l-a dat Stăpânul Ceresc, ci folosește-l pentru slava Lui, ca la final să-ți spună: bine, rob bun şi credincios!

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 1 septembrie 2013)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – ASCULTÃ MESAJE sau

Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.