Nu există comentarii încă

Studiu biblic, Apocalipsa cap.2 – partea a II-a

Studiu biblicReferinţe: Apocalipsa 2.12-17

Tema: Pergam, biserica căsătorită cu lumea

Ceea ce nu au reușit să facă persecuțiile, au făcut-o cu subtilitate vicleșugurile și amăgirile strecurate pe nesimțite de către Satan. Alături de Efes și Smirna, Pergamul a fost un punct important pe harta geo-politică a lumii antice, capitala Asiei Mici.

1. Cadrul istoric:
– centru cultural – a doua mare bibliotecă a lumii, după cea din Alexandria, conținea aproximativ 200.000 de papirusuri.
– centru medical
– centru stiințific – pergamentul își are originea în această localitate.
– centru religios – templul lui Zeus, templul Atenei și templul lui Asclepius sunt doar câteva dintre locașurile pentru cinstirea zeităților.
– centru politic – împăratul roman Traian avea și el un templu dedicat.

2. Cum se prezintă Cristos Bisericii? – vers. 12
„Iată ce zice Cel ce are sabia ascuţită cu două tăişuri.” Guvernatorul provinciei Pergam era dintre cei ce aveau drept de viață și de moarte asupra oamenilor. Domnul Isus ne comunică că adevărata autoritate asupra oamenilor o are El, și nu omul.
Guvernatorii romani de provincie:
– unii aveau drept de viață și de moarte
– alții nu aveau drept de viață și de moarte

3. Ce apreciază Cristos la Pergam? – vers. 13
Credincioșii din Pergam s-au ținut de ascultarea de Domnul chiar și în condiții de prigonire. Ce înseamnă „scaunul de domnie al Satanei”?
– templul lui Zeus – tatăl tuturor zeilor
– templul Atenei – zeița înțelepciunii
– templul lui Asclepius – zeul șarpe, zeul vindecării
Creștinii denunțau practicile greșite ale oamenilor care se închinau lui Asclepius (Aesculap), acest fapt a întărâtat pe oameni. Simbolul crucii în jurul căreia stă încolăcit un șarpe este un simbol al lumii medicale de azi, astfel un simbol al unei zeități păgâne a fost transmis până în zilele noastre.

4. Ce condamnă Cristos la Pergam – vers. 14-15
Ce afirmau Nicolaiții?
– libertatea creștină îi oferă creștinului imunitate în fața păcatului, acesta nu-l mai poate afecta.
– filosofia greacă afirma că sufletul este bun, iar materia este rea. De aceea nu contează ce faci cu trupul, principalul este să fii curat în interior. Domnul Isus se ridică împotriva acestei învățături.
– harul lui Dumnezeu oferă creștinului protecție. Indiferent ce s-ar întâmpla, nimic nu ni se poate întămpla rău. Acest aspect este de asemenea greșit.

Ce afirmau Baalamiții?
– poporul lui Dumnezeu poate fi distrus din interior prin intermediul femeilor frumoase și a petrecerilor închinate idolilor.
Când scaunul de domnie al lui Satan se instalează înăuntru, convingându-i pe membrii Bisericii că nu-i nimic grav să curvească din când in când, să mai bea câte puțin, să mai danseze la petrecerile închinate idolilor, atunci acea biserică se nimicește singură.

5. Remediul propus de Cristos – vers. 16
„Pocăieşte-te, dar. Altfel, voi veni la tine curând şi Mă voi război cu ei cu sabia gurii Mele.” A tolera în biserică păcatele are un efect negativ, distrugător. Uneori acest lucru se întâmplă chiar și la nivel de conducere.

6. Promisiunea făcută celor ce vor birui – vers. 17
„Celui ce va birui îi voi da să mănânce din mana ascunsă şi-i voi da o piatră albă; şi pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l ştie nimeni decât acela care-l primeşte.” Piatra albă de care vorbește Domnul Isus simbolizează iertarea, îndreptățirea, accesul în familia lui Dumnezeu, răsplata vieții veșnice.

Vorbitor: pastor Gigi Dobrin, 11 decembrie 2014

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.