Nu există comentarii încă

Suntem liberi!

break-the-chainsReferințe: Romani 6:6-14

Prin jertfa de la cruce, Domnul Isus a plătit prețul răscumpărării noastre din orice robie. Oricine crede, este eliberat și făcut copil de Dumnezeu. El ne dă documentul eliberării de păcat.

I. Adevărul despre trecutul nostru (V. 6-7)

A. Realitatea morții noastre (V. 6a)

Noi am fost răstigniți împreună cu Cristos. Acest lucru s-a întâmplat atunci când El a murit pe cruce, omul cel vechi al păcatului a murit împreună cu El, natura noastră carnală a fost condamnată și dată morții! Creștinul este un om dezbrăcat de omul cel vechi și îmbrăcat în omul cel nou.

B. Rezultatul morții noastre (V. 6b-7)

1. Trupul păcatului a fost dezbrăcat de puterea lui

Acest lucru înseamnă că natura veche și păcătoasă a fost dezactivată, iar mijloacele ei de manifestare au fost distruse. Prin nașterea din nou, omul cel vechi a murit și acum nu mai are nici un control asupra noastră.

2. Noi nu ar trebui să mai fim robi păcatului

Rezultatul morții naturii celei vechi este că suntem liberi de influența rea din viețile noastre. A fost deschisă ușa înspre viața nouă, unde tentațiile nu mai au nici o putere. Creștinul care se socotește mort față de păcat este eliberat să experimenteze suflul nou al omului renăscut. Vechea natură a trăit doar pentru un singur lucru: să slujească păcatului – Efeseni 2:1-3. În mod practic, noi nu trebuie să mai trăim în robia cărnii! Nu mai suntem în robia păcatului! Creștinul va mai păcătui, dar nu intenționat (1 Ioan 1:8-10). Cel credincios este identificat cu Cristos în moartea și în învierea Sa. Viața noastră nouă este viață din El.

3. Trebuie să experimentăm libertatea spirituala

 Pavel folosește analogia morții pentru a ilustra adevărul că noi suntem morți față de păcat. Un om mort nu mai vrea nimic. Atunci când un om moare, el este eliberat de ispita de a păcătui. Un creștin, atunci când se  socotește mort față de păcat, va putea experimenta biruința față de orice ispită.

II. Adevărul despre poziția noastră (V. 8-10)

A. Plasamentul nostru în Cristos (v. 8)

Cei care au murit cu Isus la Calvar, au și  înviat împreună cu El din mormânt. Când El a murit și noi am murit! Când El a înviat și noi am înviat! Suntem în El! Ce l-a afectat pe El, ne-a afectat și pe noi!

B. Modelul nostru în Cristos (V. 9-10)

La fel cum Isus se bucură de victoria permanentă asupra mormântului( Evrei 7:25), cel credincios se bucură de victoria permanentă asupra păcatului. Am primit privilegiul de a trăi o viață de biruință prin puterea învierii Lui.

Noi trebuie să ajungem în punctul în care să fim dispuși să acceptăm Cuvântul lui Dumnezeu ca o realitate pentru noi, indiferent de ceea ce cred sau simt. Dumnezeu spune că noi „ȘTIM” (v. 6), că omul cel vechi a fost răstignit împreună cu Cristos și  noi de asemenea, „ȘTIM” (v. 9), că trăim o viață nouă prin El. Prin urmare, trebuie să ne străduim să umblăm în această realitate. Aceasta este singura cale ce duce spre victorie!

III. Adevărul despre potențialului nostru (V. 11-14)

A. O socoteală (V. 11)

Dacă este adevărat că am murit cu Isus, atunci eu trebuie să „mă socotesc” a fi mort față de păcat.

B. O renunțare (V. 12-13)

Trebuie să fim implicați activ în determinarea a ceea ce trupul nostru vrea și nu vrea să facă. Dacă îi permitem Domnului Isus să domnească în ființele noastre, devenim instrumente pentru glorie în mâinile Sale. Noi trebuie să predăm trupurile noastre Domnului ca instrumente ale Sale pentru a fi utilizate cum vrea El. În timp ce această natură carnală veche este moartă, trupurile noastre pot fi folosite pentru slava Domnului. Galateni 2:20. Așa că, pentru a realiza acest lucru, trebuie să cedăm controlul asupra trupului nostru în totalitate Domnului Isus Cristos!

C. O eliberare (V. 14)

În virtutea faptului că suntem morți și înviați împreună cu Isus, am fost eliberați pentru totdeauna de sub stăpânirea păcatului. Noi nu mai suntem sclavii lui de aici încolo. Carnea, lumea și diavolul nu mai au nici un control asupra copiilor lui Dumnezeu. Suntem liberi în Cristos. Liberi prin puterea harului măreț al lui Dumnezeu! Liberi să trăim pentru Dumnezeu, liberi să spunem nu la păcat!

Așadar, suntem morți față de păcat, dar vii pentru Dumnezeu, pentru că am fost răstigniți împreună cu Isus! Ceea ce s-a întâmplat cu El s-a întâmplat și cu noi. Când El a murit față de păcat, am murit și noi față de păcat! Când a înviat victorios, am înviat și noi victorioși. Nu mai suntem sclavi, ci suntem liberi!

Diavolul știe că, dacă ești mântuit tu nu mai aparții lui. Cu toate acestea, dacă alegi să continui să trăiești pentru el și să faci voia lui, el nu te va împiedica s-o faci. El nu te poate avea, dar el te va ține sigur în robie spirituală, dacă nu vii să înțelegi adevărul că, în Isus ești liber!

(Mesaj expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 13 iulie 2014)

Pentru mesajul în format audio-mp3, vã invitãm sã accesaţi meniul RESURSE – PLAYER AUDIO sau
Ascultaţi mesajul aici

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.