Nu există comentarii încă

Umplerea cu Duhul Sfânt

Referințe: Efeseni 5:15-20

images1. Umplerea cu Duhul Sfânt în Vechiul Testament

În Ezechiel 2:1-2,24 observăm că nu era inițiativa lui Ezechiel de a sta înaintea lui Dumnezeu și nu era rugăciunea lui de a fi umplut de Duhul Sfânt. Chemarea a fost din partea lui Dumnezeu și el s-a umplut de Duhul Sfânt. Umplerea este făcută pentru o misiune profetică, pentru proclamarea profeției.

1 Samuel 10:6 – Dumnezeu alege, ca urmare Duhul Său va veni pentru lucrarea de proclamare a Cuvântului Său. Duhul Sfânt validează o persoană aleasă de Dumnezeu ca să îndeplinească o misiune specială.

1 Samuel 16:13 – un exemplu de validare a unui om pentru o lucrare specială.

În Exod 40:34-35 precum și în 1 Împărați 8:10,11, avem evidențiată manifestarea prezenței lui Dumnezeu.

Ezechiel 36:26,27 – Dumnezeu promite Duhul Său în viitor, într-un legământ nou. Avem aici promisiunea Duhului Sfânt colectivității, înzestrarea comunității cu Duhul Sfânt.

În Vechiul Testament, ocazional, Duhul Sfânt venea asupra unor oameni în vederea anumitor lucrări de transmitere a mesajului lui Dumnezeu. Umplerea cu Duhul Sfânt era inițiativa suverană a lui Dumnezeu.

2. Umplerea cu Duhul Sfânt în Noul Testament

Dacă urmărim terminologia folosită de apostolul Pavel, observăm că a fi plini de Duh, metaforic, este asemenea cu a fi plini de o substanță materială. Vedem de asemenea în pasajul de referință că plinătatea Duhului este legată de înțelepciune: trebuie să înțelegem care este voia lui Dumnezeu. Neînțeleptul este destrăbălat, înțeleptul este cu băgare de seamă și își umple viața cu Duhul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt este prezent în viața noastră, noi suntem umpluți cu Duhul Sfânt. Datoria noastră este să îi dăm Lui toată autoritatea, să ascultăm, să cooperăm, să avem o relație profundă de comunicare și supunere în armonie. Trebuie să privim spre Dumnezeu care ne umple la alegerea Lui și să trăim în relații guvernate de El. Prezența Duhului se manifestă într-o trăire înțeleaptă și de totală subordonare și dedicare lui Dumnezeu. Trăirea noastră trebuie să-l onoreze pe Dumnezeu. Apostolul Pavel încurajează trăirea permanentă în Duhul care este în noi, ne locuiește, noi trebuind să trăim în control, cooperare și contact cu Duhul Sfânt. Este de remarcat dimensiunea colectivă în formularea din textul Biblic. Scopul trăirii în autoritatea Duhului Sfânt este creșterea și maturizarea Bisericii, până la plinătatea staturii Domnului Isus. O comunitate plină de Duh nu poate fi formată decât din indivizi plini de Duh.

Trăirea în ascultare, dedicare și sub autoritatea Lui Dumnezeu, în armonie, pace, părtășie, slujire, laudă, reprezintă trăirea în plinătatea Duhului Sfânt, întru maturizarea în Cristos, cinstindu-l pe Dumnezeu.

(Sintezã a mesajului expus de pastorul Gigi Dobrin, duminică, 18 august 2013)

 

Postează un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.